Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Συνεταιριστική της Λαμίας και η περίεργη ιστορία ενός μετόχου.



Του Μάριου Αραβαντινού 

www.koutipandoras.gr


Τον Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας για έλλειμμα στα ίδια κεφάλαια ύψους  1,1 εκατ. ευρώ και την έθεσε υπό εκκαθάριση. Με αφορμή την παραπάνω είδηση εκπρόσωποι της Τράπεζας είχαν προβεί σε επίσημες καταγγελίες για τη συμπεριφορά και τη στάση των εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση.

 Το δεδομένο είναι ένα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας βρέθηκε την τελευταία εικοσαετία στη δίνη ενός οικονομικού σκανδάλου, υπεύθυνοι για το οποίο, ήταν σε μεγάλο βαθμό, οι διοικούντες αυτήν, οι οποίοι όμως, παρά τα πορίσματα του ΣΔΟΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος στα οποία κατονομάζονται και τις δεκάδες μηνύσεις των συνεταίρων, οι οποίοι διεκδικούσαν τα μερίσματά τους, παρέμειναν για χρόνια στο απυρόβλητο.
Τι είχε συμβεί; Η Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας είχε καταφέρει από το 1992 μέχρι το 2012 να υπερχρεώσει τους πελάτες της με παράνομη κεφαλαιοποίηση των τόκων οδηγώντας τους σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ είχε προχωρήσει και σε κατασχέσεις ακινήτων τους. Παράλληλα δεν απέδιδε στους συνεταίρους τα μερίσματά τους, όπως οι ίδιοι επανειλημμένως είχαν καταγγείλει, ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια σε ημέτερους.
Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης και του γεγονότος ότι σε βάρος των εκπροσώπων της Τράπεζας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τον Φεβρουάριο του 2013 το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας αποφάσισε με βούλευμά του να μην υπάρξει κατηγορία για απάτη, να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για απιστία κατ’ εξακολούθηση και να κηρυχτεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των εκπροσώπων της Τράπεζας για τις πράξεις της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
Περισσότερα στο stilida.com
ΚΑΝΕ  ΚΛΙΚ