Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΔΕΚΑΣΤΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Ε. ΡΑΪΚΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ




Η «Ράμπο με τις γόβες»
Η ΑΔΕΚΑΣΤΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Ε. ΡΑΪΚΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


Η επιμονή της, το θάρρος της, οι πρωτιές που τη γράφουν στην ιστορία, η ικανότητα να «ξετρυπώνει» νέους ικανούς εισαγγελείς.
Στα 51 της χρόνια, η Ελένη Ράϊκου, έχει πολλά να υπερηφανεύεται, αν και δεν είναι του χαρακτήρα της. Πέρα από τις αμέτρητες επιτυχίες της, έχει καταφέρει να γραφτεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα προϊσταμένη της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας και, εσχάτως, ως η πρώτη Εισαγγελέας Διαφθοράς στη χώρα. Τώρα, η κ. Ράικου έχει την πιο δύσκολη αποστολή: Να τα βάλει (με όλους) τους νταβατζήδες. Αλλά ξέρει καλά πώς να τους χειρίζεται…

Η επιλογή της για να αναλάβει τη θέση στο νέο θεσμό του εισαγγελέα Διαφθοράς που έχει στόχο την εποπτεία και το συντονισμό των υποθέσεων διαφθοράς κρατικών λειτουργών, σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Η Ελένη Ράϊκου είναι το πρόσωπο που χαίρει της άκρας εκτίμησης των συναδέλφων της και όχι μόνο…
                                    Αδέκαστη
Η Ελένη Ράϊκου, σύζυγος στρατιωτικού ιατρού και μητέρα δύο παιδιών, μπήκε στο εισαγγελικό σώμα το 1993. Τον Απρίλιο του 2010, εξελέγη προϊσταμένη της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας και «έσπασε» το κατεστημένο, γινόμενη η πρώτη γυναίκα που εμπιστεύθηκαν, κυρίως άνδρες, εισαγγελείς για τη θέση.
Το βιογραφικό της, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Από τα χέρια της, έχουν περάσει κάποιες από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις της νέας ελληνικής ιστορίας και τις ερεύνησε με θάρρος, ψυχραιμία και μεθοδικότητα που συνήθως θαυμάζουμε σε αστυνομικά θρίλερ.
Η Ελένη Ράικου έβαλε τη σφραγίδα της στην υπόθεση Ζαχόπουλου με τις επιχορηγήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και, της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Στη συνέχεια, δημιούργησε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος και ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες που έκαναν αίσθηση και, το αποτέλεσμά τους έδωσε –επιτέλους- ένα αίσθημα Δικαίου που έλειπε στο μέσο Έλληνα πολίτη.
Ίσως η πλέον πολύκροτη υπόθεση που ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία ήταν η δαιδαλώδης υπόθεση των προμηθειών υποβρυχίων, ελικοπτέρων και άλλων οπλικών συστημάτων (TORM1) που οδήγησε στο ξετύλιγμα του απίστευτου κουβαριού. Που σήμερα έχει στείλει στη φυλακή τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και δεκάδες ακόμα συνεργάτες του. Λένε πως σε αυτή την υπόθεση, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεαστεί η εισαγγελέας, η οποία «δεν μασάει» (όπως έχει άλλωστε αποδειχθεί και στην πράξη) από πιέσεις οποιουδήποτε είδους. Για την ακρίβεια, είναι το υπόδειγμα του δικαστικού λειτουργού.
Γιατί από τη μία, μπορεί να είναι ολοκληρωτικά απρόσιτη για «τραπεζώματα» και «χάρες» από ισχυρούς παράγοντες, όμως από την άλλη δεν είναι αποκομμένη από τα πραγματικά δρώμενα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι πριν ξεκινήσει την προκαταρκτική για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, μάζευε επί μήνες μανιωδώς αποκόμματα εφημερίδων. Έτσι, παρότι βρέθηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα μόνο μια φορά ως αντεισαγγελέας υπηρεσίας και δεν είχε γνώση των τεκταινόμενων στο χώρο, έγινε βαθειά γνώστης της υπόθεσης. Η συνέχεια, είναι γνωστή.
Ανάμεσα στις υποθέσεις που έχει αναλάβει είναι και αυτή των προκαταρκτικών για δικογραφίες της Siemens, της Energa, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κατά τις οποίες δεν δίστασε να συγκρουστεί με εγχώρια και όχι μόνο συμφέροντα. Εργατική, αναλυτική και επίμονη, δεν διστάζει να βάλει τα χέρια της στη φωτιά, λένε άλλοι εισαγγελείς, αφού σκοπός της είναι να προσφέρει.
                                    Η Παπανδρέου
Πάντως η αντεισαγγελέας Εφετών και άλλοτε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, έχει ένα ακόμα αβαντάζ. Δεν είναι αυτό που λέμε «μοναχικός καβαλάρης», δεν έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της και έχει στόχο να παράγει πραγματικό έργο.
Τα παραπάνω, τα αποδεικνύει και το γεγονός ότι υπό τις εντολές και την καθοδήγησή της, στην Ελλάδα αναδείχθηκε μια ακόμα εισαγγελέας που μπήκε αμέσως στις καρδιές των Ελλήνων. Προ διετίας, με μόλις τρία χρόνια στο εισαγγελικό σώμα, η αντεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου κλήθηκε να αναλάβει, στα 34 της χρόνια, την έρευνα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Η Ε. Ράικου ρίσκαρε να εμπιστευθεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση σε μια τόσο νεαρή εισαγγελέα, νομίζαμε όλοι τότε. Οι χειρισμοί της Πόπης Παπανδρέου, απέδειξαν ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας ήξερε πάρα πολύ καλά τι έκανε. Εκτός αυτού, έκανε και κάτι μάλλον σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα: Παρά τη μακρά της εμπειρία, εμπιστεύθηκε έναν νέο άνθρωπο.
Πλην αυτού, η κ. Ράικου έχει στελεχώσει το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος με γυναίκες εισαγγελείς. Η αναλογία γυναικών- ανδρών είναι τόσο μεγάλη που «χαϊδευτικά» το αποκαλούν «Τμήμα γόβα στιλέτο» και τις εισαγγελείς τους «Ράμπο με τακούνια».
«Σύγκρουση» με τους οικονομικούς εισαγγελείς;
Η νέα εισαγγελέας Διαφθοράς μπορεί να μην έχει «εχθρούς» στο δικαστικό σώμα και να μη δημιουργεί αντιπάθειες, όμως νομικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι ο ορισμός της από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στη θέση, μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις. Συγκρούσεις αρμοδιοτήτων αφού  με την εφαρμογή του θεσμού αυτού σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται το αντικείμενό της να ταυτίζεται με αυτό των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη- Μουζακίτη.
Ο τρόπος με τον οποίο θα αποφύγει αυτό το σκόπελο η κ. Ράικου, είναι ένα ζητούμενο.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς είναι μια θέση που δημιουργείται για πρώτη φορά προκειμένου να εποπτεύει και να συντονίζει εισαγγελικές έρευνες για φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και για υποθέσεις κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ή κακοδιαχείρισης των δημόσιων εσόδων.
Εισαγγελέας υποθέσεων διαφθοράς Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει ο αντεισαγγελέας Αργύρης Δημόπουλος, ενώ για τη θέση της Eurojust ορίστηκε ο εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης.